Veelgestelde vragen

Hier vind je de veelgestelde vragen. Staat jouw vraag er niet tussen of heb je nog aanvullende vragen, neem dan telefonisch contact op via 088 – 12 10 222. Je kunt ook een e-mail sturen.

Wat is de zorgverzekering?

De zorgverzekering is een verzekering tegen ziektekosten. Als je in Nederland woont of werkt, ben je wettelijk verplicht je te verzekeren voor het basispakket van de zorgverzekering. Dat is vastgelegd in de Zorgverzekeringswet. Je bepaalt zelf bij welke zorgverzekeraar je een zorgverzekering afsluit.

 

Het basispakket van de zorgverzekering vergoedt voor het grootste deel de kosten van je gezondheidszorg. De overheid beslist wat er in het basispakket zit. Dit is altijd de belangrijkste zorg, zoals:

 • Een bezoek aan je huisarts;
 • Ziekenhuiszorg: de ambulance, je verblijf in het ziekenhuis en de behandeling door medisch specialisten;
 • Fysiotherapie: tot 18 jaar en voor chronische aandoeningen;
 • Tandartskosten tot en met 17 jaar;
 • Kosten voor de apotheek;
 • Geneesmiddelen;
 • Kraamzorg en verloskundige hulp;
 • Psychologische hulp;
 • Wijkverpleging.

 

Zorgverzekeraars hebben een acceptatieplicht voor het basispakket. Dat betekent dat ze je voor het basispakket moeten accepteren, ongeacht jouw leeftijd of gezondheidssituatie.

Ben ik verplicht een zorgverzekering af te sluiten?

Als je in Nederland woont of werkt (uitgezonderd gemoedsbezwaarden en buitenlandse studenten), ben je wettelijk verplicht een basisverzekering af te sluiten. Deze basisverzekering dekt de standaardkosten van bijvoorbeeld de huisarts, het ziekenhuis of de apotheek. Een aanvullende zorgverzekering is een verzekering voor de zorgkosten die niet in het basispakket zitten. Je bent niet verplicht een aanvullende verzekering af te sluiten.

 

Het afsluiten van de basisverzekering is verplicht voor:

 • iedereen die in Nederland woont;
 • iedereen die in Nederland werkt en hier loonbelasting betaalt;
 • iedereen die in Nederland komt wonen en al een ziektekostenverzekering in het buitenland heeft.

 

Premie betalen voor de basisverzekering is verplicht vanaf 18 jaar. Voor de basisverzekering van kinderen onder de 18 jaar hoef je dus geen premie te betalen. Wel moet één van de ouders een kind binnen 4 maanden na de geboorte inschrijven bij een zorgverzekeraar.

 

Inschrijven in Basisregistratie Personen bij vestiging in Nederland

Ben je van plan om langer dan 4 maanden in Nederland te verblijven? Dan moet je je laten inschrijven in de eBRP van de gemeente waar je gaat wonen. Je bent verplicht dit binnen 5 dagen na jouw aankomst in Nederland te doen, bij de afdeling burgerzaken. Wil je ook je partner en/of kinderen laten inschrijven, dan moeten zij meekomen naar het gemeentehuis.

Wat is het eigen risico in de zorgverzekering?

Voor de zorgverzekering geldt een verplicht eigen risico voor iedereen van 18 jaar en ouder. Dat betekent dat je zelf een deel betaalt van de zorg die je ontvangt.

 

Niet alle zorg valt onder het verplichte eigen risico. Voor de volgende zorgkosten betaal je geen eigen risico:

 • huisarts;
 • verloskundige zorg en kraamzorg;
 • gratis bevolkingsonderzoeken, zoals het borstkankeronderzoek;
 • de griepprik voor risicogroepen.

 

Wat is het vrijwillig eigen risico?

Je kunt kiezen voor een vrijwillig eigen risico, daarmee wordt jouw premie lager. Dat is natuurlijk voordelig. Maar er is ook een nadeel: als je zorgkosten maakt, moet je die zelf betalen tot het eigen risico op is. Denk daarom vooraf goed na over de hoogte van jouw vrijwillig eigen risico.

 

Heb je daar een vraag over of wil je advies? Bel ons dan via 088 – 12 10 222.

Welke soorten polissen biedt de zorgverzekering?

De zorgverzekering kent verschillende soorten polissen. Je kunt kiezen voor een naturapolis, een restitutiepolis of voor een combinatie van beiden. Deze soorten zorgverzekeringen worden onder veel verschillende namen aangeboden door diverse zorgverzekeraars.

 

Wat is de naturapolis?

Kies je voor een naturapolis, dan kun je alleen de zorgaanbieders gebruiken waarmee jouw zorgverzekeraar een contract heeft gesloten. Jouw zorgverzekeraar betaalt alle rekeningen rechtstreeks aan de zorgaanbieders. De zorgverzekeraar zorgt ervoor dat voldoende zorgverleners zijn gecontracteerd.

 

Wil je toch door een andere zorgverlener worden geholpen, dan betaalt jouw zorgverzekeraar mogelijk niet alle kosten. Kosten van spoedeisende hulp vergoed de zorgverzekeraar altijd.

 

Wat is een restitutiepolis?

 

Bij een restitutiepolis heb je keuzevrijheid naar welke zorgverlener je kunt gaan. Er is een verschil of je naar een zorgverlener gaat waarmee de zorgverzekeraar afspraken heeft gemaakt of niet.

 

Wanneer je namelijk zorg gebruikt bij een zorgverlener waarmee de zorgverzekeraar geen afspraken heeft gemaakt, betaalt de zorgverzekeraar aan jou het gemiddelde van de bij de markt passende kosten. Deze rekening dien je vaak zelf voor te schieten en kan je vervolgens declareren bij jouw zorgverzekeraar. Wanneer je zorg afneemt bij een zorgverlener waarmee de zorgverzekeraar wel afspraken mee heeft gemaakt, worden alle kosten vergoed.

Hoe kan ik wisselen van zorgverzekeraar?

Je kunt aan het einde van elk jaar een andere basisverzekering voor ziektekosten kiezen. Wanneer je kunt wisselen van jouw aanvullende zorgverzekering, hangt af van de polisvoorwaarden. Dat is niet gebonden aan een vaste, jaarlijkse termijn.

 

Een basisverzekering moet je vóór 1 januari opzeggen, dus uiterlijk op 31 december. Als je een nieuwe verzekering hebt uitgekozen, moet je deze voor 1 februari afsluiten. Met terugwerkende kracht is de ingangsdatum van jouw verzekering 1 januari. Je bent dan dus vanaf 1 januari verzekerd bij jouw nieuwe verzekeraar.

 

Sommige zorgverzekeraars bieden een overstapservice aan. Ze zeggen jouw huidige polis op als je uiterlijk 31 december een nieuwe polis afsluit.

 

Er zijn echter ook nog andere situaties waardoor je van zorgverzekering kunt wisselen:

 • Je hebt de leeftijd van 18 jaar bereikt;
 • Er heeft een tussentijdse aanpassing van de polisvoorwaarden plaats gevonden;
 • Je komt uit het buitenland en bent verplicht je te verzekeren;
 • In verband met een echtscheiding;
 • Je hebt momenteel geen verzekering;
 • Jouw militaire dienst is beëindigd;
 • Beëindiging collectief contract die met toestemming van verzekeraar tussentijds beëindigd kan worden.

Begin met vergelijken

Neem contact op met ons

Kiesgoed.nl gaat voor 100% service.

 

Of dat nu tijdens het vergelijken, afsluiten of het beantwoorden van vragen is.
Wij horen graag hoe jij onze dienstverlening ervaart! Bij ons krijgt u binnen een werkdag een reactie op uw vraag of opmerking.

 

Bellen kan ook! 088 - 12 10 222