Prinsjesdag: zorgpremie stijgt, eigen risico gelijk

De zorgpremie gaat komend jaar verder omhoog, zo werd bekend tijdens Prinsjesdag. Bronnen rondom het kabinet hadden eerder al melding gemaakt van de premiestijging in 2019. De verhoging wordt veroorzaakt door de groeiende economie en de toenemende zorgkosten. Daar komt bij dat de financiële reserves – die verzekeraars gebruiken om de premie te drukken – juist afnemen.

De stijging van de basispremie is forser dan het jaar ervoor en loopt op naar meer dan 10 euro per maand (124 euro per jaar). Het verplichte eigen risico blijft zoals eerder afgesproken op 385 euro per jaar. Uiteraard is het mogelijk om het eigen risico te verhogen naar maximaal 885 euro.
Zorgtoeslag omhoog
Ter compensatie gaat de maximale zorgtoeslag ook omhoog. De maximale zorgtoeslag voor eenpersoonshuishoudens stijgt ongeveer 92 euro per jaar, die van meerpersoonshuishoudens met 281 euro.

Wat wijzigt er in de basisverzekering?
De basisverzekering wijzigt In 2019 op een aantal punten. We zetten de belangrijkste voor u op een rij:

1. Maximum voor eigen bijdrage medicijnen
In 2019 komt er een maximum van 250 euro voor de eigen bijdrage van geneesmiddelen. Er is momenteel geen maximering, met als gevolg dat sommige patiënten soms fors moeten bijbetalen voor hun medicatie. Vooral mensen die ADHD-medicijnen gebruiken, profiteren van de nieuwe maatregel.

Keerzijde is dat er volgend jaar mogelijk voor meer medicijnen een eigen bijdrage gaat gelden. Verzekeraars zijn namelijk bang dat medicijnen door deze wijziging duurder worden, omdat farmaceuten compensatieregelingen zullen afschaffen.

2. Paracetamol en voedingssupplementen geschrapt
De vergoeding voor zware paracetamol (1000 mg dosering) verdwijnt per 2019 uit de basisverzekering. Het ministerie van Volksgezondheid vindt dat patiënten de kosten voor het middel (één euro per week) zelf moeten kunnen betalen. Deze maatregel zorgt voor een jaarlijkse besparing  van 20 miljoen euro. Er is nog een grote groep patiënten met reuma die dagelijks 1000 mg (zware) paracetamol slikt om pijn tegen te gaan.

Ook verdwijnen bepaalde voedingssupplementen, zoals vitamines en mineralen, uit de basisverzekering. Dankzij deze bezuinigingen gaan reumapatiënten 80 tot 200 euro per jaar aan extra zorgkosten maken.

3. Gecombineerde leefstijl interventie (GLI)
Vergoeding van de gecombineerde leefstijl interventie. Huisartsen kunnen mensen met een gezondheidsrisico door overgewicht doorverwijzen. De GLI richt zich op het tegengaan van overgewicht. Namelijk door onder begeleiding minder te eten en meer te bewegen. Daarnaast is er psychologische ondersteuning om te werken aan gedragsverandering.

4. Oefentherapie bij COPD
Vanaf 1 januari 2019 wordt oefentherapie bij COPD vergoed vanaf de eerste behandeling. Nu moeten patiënten de eerste 21 behandelingen nog zelf betalen. Wel komt er een maximum op het aantal behandelingen dat vergoed wordt. In het eerste behandeljaar zijn dit er maximaal 70. In de jaren daarna is het aantal behandelingen afhankelijk van de ernst van de COPD.

5. Zittend ziekenvervoer
De vergoeding van zittend ziekenvervoer wordt ruimer. Hierdoor kunnen patiënten gebruik maken van vervoer (niet ambulance) van en naar consulten, onderzoek en controles, als deze samenhangen met de behandeling. In 2018 wordt alleen het vervoer vergoed als de patiënt een behandeling moet ondergaan.

12 november: premies zorgverzekeraars bekend
De zorgverzekeraars maken hun premies uiterlijk 12 november definitief bekend. De werkelijke premies verschillen per zorgverzekeraar en kunnen afwijken van de premie in de Miljoenennota. Zorgverzekeraars nemen specifiek voor hun relaties namelijk alle zorg- en bedrijfskosten mee in hun berekeningen. Zorgverzekeraar CZ heeft al eerder voorzichtig aangekondigd dat verzekerden rekening moeten houden met een stijging van ten minste 7 euro per maand (84 euro per jaar).

Veel wijzer dankzij een vergelijking
Gezien de verwachte premiestijging is het verstandig om in ieder geval een vergelijking te (laten) maken. Via één telefoontje met een zorgspecialist van Heilbron (via 0182 – 30 44 88) weet u of u een passende verzekering hebt en kunt besparen op de premie.

Stuur een e-mail naar zorg@heilbron.nl als wij u in november mogen bellen voor een vrijblijvende vergelijking en/of advies.

Geen reactie's

Geef een reactie